Rólam

TÓTH BALÁZS

Fotós. Vállalkozó. Oktató.

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás portréfotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Személyes konzultáció

TÓTH BALÁZS

Fotós. Vállalkozó. Oktató.

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás portréfotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Headshot Képeim

A headshot a kedvenc portréfotózási műfajom. Semmi zavaró tényező a képen, csak az arc és az arckifejezés, ami életre kelti a fotót. Képtelen vagyok megunni, pedig már több, mint 2.200-an álltak a kamerám előtt!

Portré képeim

A headshotok mellett imádok nagyobb kivágású portré képeket is készíteni. Jó érzés kimozdulni néha a stúdióból, és egy izgalmas környezetben fotózni az ügyfeleimet. A portré képeimnél szintén a megnyerő arckifejezés a védjegyem.

Az én sztorim

Háttér

A fotózás iránti érdeklődésem 2005-ben kezdődött, ekkor vettem meg az első tükörreflexes gépem (Nikon D50), azóta érdekel minden, ami a digitális fotózással kapcsolatos. A Corvinus egyetemet követő 5 éves pénzügyes karrierem alatt rá kellett jöjjek, hogy nem az Excel táblák hegesztésének szeretném szentelni a hátralévő életem. Szerettem volna valamifajta kézzel fogható értéket teremteni a munkám során. A fotós tudásom eddigre már haladónak mondható volt, de álmodni sem mertem volna, hogy itthon meg fogok tudni élni főállású fotósként.

2014-ben jött az elhatározás  a szüleim és a barátaim óva intése ellenére  hogy “vagy most vagy soha” alapon megpróbáljam a karrierváltást. Az inspirációt elsősorban Peter Hurley munkássága adta. Az ő képeiben megtaláltam mindent, amit korábban a saját portréimmal el szerettem volna érni. Hurley fotóin az arckifejezések és maga a képek minősége megbabonáztak, órákig tudtam irigykedve nézegetni őket.

Elhatároztam tehát, hogy én is pont ilyen képeket szeretnék készíteni, ezért utánaolvastam, hogy milyen elérhető oktatási anyagai vannak. Mindent tanulmányoztam, amit csak meg tudtam szerezni, Youtube videók, dvd-k, könyvek, blog bejegyzések, minden, amit Hurley valaha kiadott. Peter Hurley mellett sok más amerikai fotós és retusőr oktató anyagait is magamba szívtam (éljen a creativelive.com!), ezekből gyúrtam össze a jelenlegi stílusom.

Mindez egyre több időmet és persze pénzemet emésztette fel, de egyátalán nem bántam, mert éreztem, hogy jó irányba haladok végre. Így aztán 2014 végére megszületett bennem az elhatározás, hogy szeretnék karriert váltani, és a pénzügyes állásomat otthagyva belevágni a teljes állású fotózásba.

A nagy váltás

Tudtam jól, hogy a váltáshoz sok pénz, szorgalom és rengeteg türelem fog kelleni. Minden szabadidőmet igyekeztem a tanulásnak és gyakorlásnak szentelni. Ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy reggel 9-től délután 5-ig iroda, 6-tól éjfélig fotózás, retusálás, tanulás, és hétvégén egész nap szintén valami fotózással kapcsolatos dolog. Retusálás közben marketing guruk és az egyéni vállalkozás fejlesztők előadásait, hangoskönyveiket hallgattam, így az üzleti vonallal is képbe kerültem. Ezt csináltam másfél évig megállás nélkül. Azóta is folyamatosan követem a trendeket, és próbálgatom a saját vállalkozásomon a tanultakat.

2015 közepére sikerült a felszerelésemet, és a portfóliómat olyan szintre fejleszteni, és egy kis tartalékot felhalmozni, hogy bele mertem vágni a teljes állású fotózásba. Innentől kezdve rohamosan tudtam fejleszteni a fotós tudásom, mert minden időmet a fotózásnak tudtam szentelni.

A Headshot Crew hatása

Idő közben csatlakoztam a Peter Hurley Headshot Crew-jához. Ennek köszönhetően exponenciálisan elkezdett felfelé ívelni a fotós karrierem. Kicsit több, mint fél év alatt, 2015 decemberére sikerült elérnem, hogy Hurley megválasztott társfotósának! Az a rengeteg belefektetett idő, energia és pénz ezek szerint meghozta hatását: az akkoriban 12.000 fős szakmai közösségben bekerültem a top 100-ba a világon! Életem egyik legboldogabb pillanata volt!

Azóta volt szerencsém személyesen is találkozni Hurley-vel, amikor felkért 2016 októberben, hogy asszisztáljak neki a new york-i Headshot Intensive nevű workshopján (ami a résztvevőkenk 2.250 dollár volt). Amikor már azt gondoltam, hogy egyszerűen nem lehet többet tanulni a headshotokról, akkor is tudott újat mutatni a mester. Teljesen bezsongva jöttem haza, és az új headshotjaim láthatóan jobbak lettek!

Az oktatói pálya

Peter Hurley new york-i workshopján fogalmazódott meg először bennem a gondolat, hogy izgalmas lenne a fotózás oktatásával is foglalkoznom. Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek ugyanis a résztvevőktől, hogy milyen türelmesen és érthetően magyarázok és hogy milyen szerteágazó a technikai és gyakorlati tudásom.

Nem sokkal a workshop után több megkeresés is érkezett hozzám, hogy nem tartok-e órákat (pedig nem hirdettem magamról, hogy oktatással foglalkoznék). Elvállaltam, hogy magánórákat tartok két külföldi nőnek, portréfotózási alapokról, amit nagyon élveztem és tőlük is csak pozitív visszacsatolást kaptam.

Folyamatosan azon járt az agyam, hogy mit és milyen formában tudnék igazán jól átadni a leendő fotósok számára. Milyen érdekes embertípusokat, arcformákat fotóztam, milyen üzleti döntési helyzetek voltak ezalatt, mit csinálnék másképp, ha újra kezdhetném. Egy tucat üzleti témájú könyvet tanulmányoztam, és folyamatosan ültetem át a saját vállalkozásomba a tanultakat.

Mindeközben szerencsére rengeteg fotós munkám lett, asszisztenst vettem fel, de így is sokszor kapacitás hiánnyal küzdünk. Innen jött az ötlet, hogy kinevelem a saját társfotósaim és retusőrjeim, akikkel közösen nagyobbá és hatékonyabbá tudom tenni a vállalkozásunkat.