TÓTH BALÁZS

Fotós. Vállalkozó. Oktató.

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Get The Cheapest flights

TÓTH BALÁZS

Fotós. Vállalkozó. Oktató.

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Headshot portfólióm

Az én sztorim

Háttér

A fotózás iránti érdeklődésem 12 éve kezdődött, ekkor vettem meg az első tükörreflexes gépem (Nikon D50), azóta érdekel minden, ami a digitális fotózással kapcsolatos. A Corvinus egyetemet követő 5 éves pénzügyes karrierem alatt rá kellett jöjjek, hogy nem az Excel táblák hegesztésének szeretném szentelni a hátralévő életem. Szerettem volna valamifajta kézzel fogható értéket teremteni a munkám során. A fotós tudásom eddigre már haladónak mondható volt, de álmodni sem mertem volna, hogy itthon meg fogok tudni élni a fotósként.

2014-ben jött az elhatározás, hogy a szüleim és a barátaim óva intése ellenére “vagy most vagy soha” alapon megpróbáljam a karrierváltást. Az inspirációt elsősorban Peter Hurley munkássága adta. Az ő képeiben megtaláltam mindent, amit korábban a saját képeimmel el szerettem volna érni. Hurley képein az arckifejezések és a képek minőségei megbabonáztak, órákig tudtam irigykedve nézegetni őket.

Elhatároztam tehát, hogy én is pont ilyen képeket szeretnék készíteni, ezért utánaolvastam, hogy milyen elérhető oktatási anyagai vannak. Mindent tanulmányoztam, amit csak meg tudtam szerezni, Youtube videók, dvd-k, könyvek, blog bejegyzések, minden, amit Hurley valaha kiadott. Peter Hurley mellett sok más amerikai fotós és retusőr oktató anyagait is magamba szívtam (éljen a creativelive.com!), ezekből gyúrtam össze a jelenlegi stílusom.

Mindez egyre több időmet és persze pénzemet emésztette fel, de egyátalán nem bántam, mert éreztem, hogy jó irányba haladok végre. Így aztán 2014 végére megszületett bennem az elhatározás, hogy szeretnék karriert váltani, és a pénzügyes állásomat otthagyva belevágni a teljes állású fotózásba.

A nagy váltás

Tudtam jól, hogy a váltáshoz sok pénz, szorgalom és rengeteg türelem fog kelleni. Minden szabadidőmet igyekeztem a tanulásnak és gyakorlásnak szentelni. Ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy reggel 9-től délután 5-ig iroda, 6-tól éjfélig fotózás, retusálás, tanulás, és hétvégén egész nap szintén valami fotózással kapcsolatos dolog. Retusálás közben marketing guruk és az egyéni vállalkozás fejlesztők előadásait, hangoskönyveiket hallgattam, így az üzleti vonallal is képbe kerültem. Ezt csináltam másfél évig megállás nélkül. Azóta is folyamatosan követem a trendeket, és próbálgatom a saját vállalkozásomon a tanultakat.

2015 közepére sikerült a felszerelésemet, és a portfóliómat olyan szintre fejleszteni, és egy kis tartalékot felhalmozni, hogy bele mertem vágni a teljes állású fotózásba. Innentől kezdve rohamosan tudtam fejleszteni a fotós tudásom, mert minden időmet a fotózásnak tudtam szentelni.

A Headshot Crew hatása

Idő közben csatlakoztam a Peter Hurley Headshot Crew-jához. Ennek köszönhetően exponenciálisan elkezdett felfelé ívelni a fortós karrierem. Kicsit több, mint fél év alatt, 2015 decemberére sikerült elérnem, hogy társfotós lettem! Az a rengeteg belefektetett idő, energia és pénz ezek szerint meghozta hatását. Életem egyik legboldogabb pillanata volt!

Azóta volt szerencsém személyesen is találkozni Hurley-vel, asszisztáltam neki 2016 októberben a new york-i Headshot Intensive nevű workshopján (ami amúgy 2.250 dollár…). Látta élőben, hogy hogyan segítek más fotósoknak, miképp magyarázok el nekik dolgokat. Ekkor ért az a hatalmas megtiszteltetés, hogy Peter megválasztott a 25 mentor egyikének.

Az oktatói pálya

Peter Hurley new york-i workshopján fogalmazódott meg először bennem a gondolat, hogy izgalmas lenne a fotózás oktatásával is foglalkoznom. Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek ugyanis a résztvevőktől, hogy milyen türelmesen és érthetően magyarázok és hogy milyen szerteágazó a technikai és gyakorlati tudásom.

Nem sokkal a workshop után úgy, hogy nem hirdettem magamról, hogy oktatással foglalkoznék, több megkeresés is érkezett hozzám, hogy nem tartok-e órákat. Elvállaltam, hogy magánórákat tartok két külföldi nőnek, portré fotózási alapokról, amit nagyon élveztem és tőlük is csak pozitív visszacsatolást kaptam.

1 éve folyamatosan jár az agyam azon, hogy mit és milyen formában tudnék igazán jól átadni a leendő fotósok számára. Milyen érdekes embertípusokat, arcformákat fotóztam, milyen üzleti döntési helyzetek voltak ezalatt, mit csinálnék másképp, ha újra kezdhetném. Egy tucat üzleti témájú könyvet tanulmányoztam, és folyamatosan ültetem át a saját vállalkozásomba a tanultakat.

Mindeközben szerencsére rengeteg fotós munkám lett, asszisztenst vettem fel, de így is sokszor kapacitás hiánnyal küzdünk. Innen jött az ötlet, hogy kinevelem a saját társfotósaim és retusőrjeim, akikkel közösen nagyobbá és hatékonyabbá tudom tenni a vállalkozásunkat.

Megszületik a Headshot Academy

Sajnos azt látom, hogy a hazai képzések nem biztosítják azt a tudást, amellyel egy fotós vállalkozás sikeresen el tud indulni. Az OKJ-s képzéseknek meg van kötve a keze a tananyagot illetően, az egyetemeknek meg más a fókuszuk.

Nem hiszek az egy-két alkalmas egész napos workshopok-ban sem. Voltam hasonló hazai workshopon és kétszer a Hurley híres intenzív 3 napos képzésén. Ezek ugyan érdekesek, és nagyon hasznosak, de annyira sok információ hangzik el egyszerre, amit képtelenség feldolgozni. Nincs elég idő a gyakorlásra, és a fejlődés nyomon követésére, ami nélkül tapasztalatom szerint minimális az esélye, hogy megragadjon a tudás. Ráadásul nem jut elég figyelem egy-egy emberre, mert túl sok a résztvevő az ilyeneken, hogy megérje a szervezőknek. 5 fő felett egyszerűen túl sokfelé oszlik az oktató figyelme.

Ezért döntöttem úgy, hogy egy komplex, 13 hetes, intenzív, kis csoportos képzést rakok össze a headshot fotózás téma köré, Headshot Academy néven.

hello@headshotacademy.com

+36 1 440 1977

1085 Budapest

József krt. 65.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.