10 kiegészítő eszköz portréfotózáshoz, amire nem is gondoltál volna

Amikor stúdió portréfotózásra készülsz, akkor a szükséges eszköz listádon minden bizonnyal szerepelnek stúdió vakuk, fényterelők, állványok, hátterek stb. De mik lehetnek még olyan kiegészítő eszközök, amikre kevesen gondolnak? Nézzük meg ezeket!

1, Vasaló

Ha üzleti portrékat akarsz csinálni, akkor a vasaló elengedhetetlenül fontos! Hiába vasalja ki az ügyfél a ruháit otthon, mire a stúdióba ér, biztosan össze fog gyűrődni kicsit. A headshot fotóknál kiemelt jelentőségű, hogy az ing nyaka feszesen álljon. Ha bérelsz stúdiót, akkor érdeklődd meg előre, hogy van-e vasalójuk!

2, Ruha szösztelenítő henger

Sötét ruhákon a legkisebb szösz is meglátszik. Sokkal egyszerűbb, ha a fotózás elején gyorsan áthengergeted az ügyfél ruháját, mint hogy utána minden képen retusálni kelljen. A legegyszerűbb, 250 Ft-os IKEÁS szösztelenítő henger is megteszi.

3, Hajlakk

A női ügyfeleknél jelentős retusálási időt tudsz spórolni azzal, ha a kiálló babahajakat lelapítod egy kis hajlakkal. Vigyél magaddal minden fotózásodra egy flakonnal!

4, Hajgumi, hullámcsatt

Általában szokott lenni a női modelleknél hajgumi, de a táskájuk legmélyén… Fel tudod gyorsítani a fotózás menetét, ha te adod a hajgumit az ügyfelednek. Számolj vele, hogy 1-2 havonta vehetsz új csomagot, mert sokszor elfelejtik visszaadni.

5, Szemüvegtörlő kendő 👓

A szemüveges ügyfeleknél mindig azzal érdemes kezdened, hogy megtörölgeted a lencséjüket. Kevés ember hord magánál törlőkendőt, ezért nálad mindig legyen egy jó minőségű, hogy ne a pólóba kelljen törölni a szemüveget, mert az nem túl elegáns.

6, Csipesz

Különböző méretű csipeszek mindig legyenek nálad. Hátteret, kábeleket megfogatni mindig jól jönnek. Emellett az ügyfél ruháját is meg tudod igazítani velük, ha valahol nem volna elég feszes. A magas nyakú ruhákat sokszor meg szoktam fogatni hátulról egy kis csipesszel, hogy teljesen ráfeszüljön a nyakra, mert úgy szép szerintem.

7, Hajszárító, hajvasaló

Ha nincs dedikált fodrász a fotózásodon, akkor jó az, ha tartasz magadnál hajformázó eszközöket. Ritkán szoktam használni őket, de akkor nagyon jól jönnek

8, Ruházat 👔

Az ügyfeleim nagy része elég jó ruhákat szokott hozni a fotózásokra. De előfordul az, hogy elfelejtenek elhozni valamit, vagy amit hoznak az nem áll jól nekik. Főleg a férfiaknál szokott előfordulni, hogy régi szabású zakókat, ingeket hoznak, amik nem mutatnak jól a képeken. Ezért tartok a stúdiómban 4-5 zakót és ugyanennyi inget is, hogy legyen alternatíva. Az 52-es zakó azért jó, mert kisebb és nagyobb méretű ügyfélre is rá lehet adni, és némi trükközéssel a headshot fotókon nem fog látszani a méretbeli eltérés.

9, Mattító púder (férfiaknak)

Férfiakat és sosem sminkeltetek. Szerintem ordít egy fotóról, ha ki van sminkelve egy férfi, ráadásul kellemetlenül is érzi magát benne. Ha valakinek nagyon fénylik a bőre, akkor egy kis áttetsző színű mattító púdert szoktam vékonyan felvinni az arcára egy ecsettel.

10, Zene 🎵

Szeretem, ha a fotózásaimon halkan szól valami zene, mert az oldja a hangulatot. Ha helyszínre megyek fotózni, akkor mindig viszem magammal a kedvenc JBL hangszórómat és telefonról szól róla a zene a háttérben.