15 Duma, amitől senki nem vág majd fapofát a kamerád előtt

Portré fotósként az egyik legnehezebb feladat, hogy mit mondjunk a kameránk elé álló modellnek. Ha semmit nem mondunk neki, akkor általában teljesen üres, búskomor tekintettel néz a lencsénkbe. Nem tudja ugyanis, hogy mit kellene tennie, a fotóstól, azaz tőled fogja várni az iránymutatást, és azt is, hogy szórakoztasd őt.

A leghasznosabb eszköz: humor 😅

Több mint 1200 ember headshot fotózási tapasztalatával a zsebemben arra jöttem rá, hogy humorral az emberek 90%-át meg tudod nyerni magadnak. Nem számít, hogy hány éves az illető, férfi vagy nő, mennyire magas pozícióban dolgozik. Mindnyájan emberek vagyunk és szeretünk nevetni. Fotósként meg kell tanulnod valahogy előcsalogatni ezeket az önfeledt arcokat, és akkor egészen biztosan ömleni fognak hozzád az ügyfelek.

A váratlanság ereje 😲

Az egyik kedvenc képem sok évvel ezelőtt egy családi karácsonyozáson készült. Mindenki jól teleette magát, és akkor jutott apukám eszébe, hogy elfelejtettünk fényképeket készíteni. Az akkor 7 éves kisöcsém ragaszkodott hozzá, hogy ő készítse el a képet. Össze is álltunk a fotóhoz az asztalnál. Ekkor jött a nagy meglepetés! Ugyanis abban a pillanatban, amikor felemelte öcsém a fényképezőgépet, lecsúszott a nadrágja a bokájáig! Annyira teleette magát történetesen, hogy ki kellett kapcsolni a nadrág gombját, és az úgy is maradt. Ettől persze visítva kezdtünk el nevetni a szüleimmel. Öcsém rendkívüli lélekjelenléttel nem kezdett el kapkodni a nadrágja után, hanem elkezdett fotózni minket, ennek az eredménye ez a lenti kép.

Utólag visszagondolva ez a történet teljesen egybevág azzal, amit én fotósként minden nap használok. Nevezetesen azt, hogy a váratlan helyzetek és váratlan beszólások nevetést fognak kiváltani a modellből.
Nyilván ez egy elég extrém példa, nem javaslom, hogy minden fotózásodon dobd le a nadrágod, mert lehet, hogy előbb-utóbb beperelne valaki szeméremsértésért…

Vannak viszont olyan visszafogottabb változatai a váratlan beszólásoknak, amit én sok-sok emberen kipróbáltam, és garantáltan, jogi következmények nélkül tudod majd te is ezeket használni.

Hímes tojásként kezeld az ügyfeleket 🥚

Nagyon fontos, hogy fel kell mérned a fotózás elején, hogy ki milyen embertípus, és várhatóan hogyan fog reagálni a poénokra. A Headshot Academy Online és személyes képzésein részletesen tanulhattok a négy féle ügyfél típusról:

 • Rocksztár
 • Pózer
 • Meghunyászkodó és
 • Kamerakerülő.

Az itt összegyűjtött dumáknak különböző szintjei vannak. Nem szabad egyből a legdisznóbb viccekkel kezdened, fokozatosan kell felépítened a poénokat, figyelve hogyan reagál rájuk az ügyfél, ahogy melegedtek bele a fotózásba.
Ha netán túl korán mondtál be valami erősebb poént, vagy nagyon nem találja viccesnek, amit mondtál, akkor gyorsan tereld el a figyelmét egy másik pozícióba forgatással, és kérj viccesen elnézést, amiért ilyen hülységekkel tömöd tele a fejét. Menj vissza egy szinttel lejjebbi poénokra és folytasd a fotózást!

Mit ne mondj

Soha ne mondd az M betűs szitokszót, azt, hogy “Mosolyogj!”. Helyette érd el valamilyen módon, hogy magától mosolyogjon az illető. Vagy valamilyen kontextusban említsd csak: finom mosoly, sunyi húzott mosoly, ördögi mosoly stb.

A gondolatmenet a dumák mögött 😊

Az ember, ha zavarban van, akkor úgy tudja oldani a feszültségét, ha elneveti magát. Ez teljesen ösztönös. Ezt használom ki a fotózásaim során, amikor valami olyan képtelen dolgot mondok a modellemnek, amire biztosan nem számít.

A várva várt dumák 😉

Az itt felsorolt dumákat én minden nap használom, garantáltan beválnak még a legnehezebbnek tűnő ügyfelek esetén is. Elsőre olvasva őket nem fogsz térdcsapkodó nevetésben kitörni tőlük. De hidd el, hogy abban a feszült helyzetben, amikor a kamerád, meg a fényeid előtt áll az ügyfél, és olyasmikre számít, minthogy hova forgassa a fejét és merre álljanak a vállai, akkor egy-egy ilyen váratlan beszólás teljesen össze fogja zavarni, és ösztönösen elneveti majd magát. Te meg ott állsz lesben, fókusz belőve a közelebbi szemen, és tűz! Ha nem hiszed, próbáld ki párszor, és meg fogsz lepődni, mennyire jól működnek!

Bemelegítő dumák:

 • Miért vagy ilyen mélabús? / Egy hangyányival kevesebb mélabúval, ha kérhetem.
 • Akaszd a szád sarkát a füledre! (azt akarom, hogy mosolyogj)
 • Mutass egy 2,13%-os mosolyt!
 • Próbálj meg nem egészen elpusztítani a tekinteteddel engem!
 • Próbáld meg 2%-kal kevésbé utálni az egész fotózást!
 • Ne fagyaszd meg a tekinteteddel a vért az ereimben, kérlek!

Haladó dumák:

 • Nézz szomjasan!
 • Tágítsd ki a jobb orrlukad kicsit jobban, mint a balt!
 • Üsd össze kétszer a sarkaid a levegőben!
 • Mutass egy olyan arcot, mintha hátulról rásettenkednél egy vemhes rozmárra!
 • Gondolj a malterkeverésre!
 • Mutass egy olyan arcot, mintha megszemélyesítenél egy dísztököt!

Extra haladó dumák (óvatosan velük!):

 • Nézz úgy, mintha derékig állnál egy dézsa pacalban!
 • Mutass egy olyan arcot, mintha elengedett volna valaki egyet melletted a liftben!
 • Mutass egy béltükrözés előtti arcot! És most egy utánit!
 • Emeld meg a bal heréd! / Feszítsd meg a bal mellbimbód!

Nem ciki felírni 🖊️

Nemcsak a modell van zavarban egy fotózáson, hanem te is, a fotós. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy elfelejted az előre jól betanult vicces szövegeidet. Azt javaslom, hogy készíts egy jegyzetet a telefonodba, amibe felírogatod ezeket. Két kattintás között gyorsan rá tudsz nézni, és újabb ötletes dumákkal tudod majd feldobni a fotózásod.

A dumáknak sosincs vége 🕰️

A legtöbb fotózásomon találok ki a régik mellé egy-egy újabb dumát, és próbálgatom az ügyfeleken. Sokszor a metrón ülve, vagy a zuhany alatt jön egy új poén ötlet, ilyen ezeket érdemes gyorsan felírni. Millió változatai működhetnek ezeknek a beszólásoknak. Az a lényeg, hogy együtt tudj velük rezonálni, ne használj olyat, amit magad sem találsz viccesnek, mert nem fogja jól kivenni magát. Kíváncsi vagyok, hogy milyen eredménnyel tudtad használni ezeket a dumákat, és persze nagyon szívesen veszek újabb ötleteket. Írd meg a tapasztalataid a HSA Facebook csoportba!

Jó gyakorlást és sok-sok őszinte mosolyt kívánok neked!

Balázs