A vevőszerző portfolió összeállításának 10 aranyszabálya

Portré fotósként a legfontosabb marketing eszközöd a portfoliód. Hiába raksz össze egy csilli-villi weboldalt, nyomtatsz olyan gyönyörű szórólapot, hogy szinte megszólal. Ha nincsenek a weboldaladon és nyomtatott anyagokban ütős referencia képeid, akkor nem fogsz tudni eladni.

Nézzük meg, hogy mi kell ahhoz, hogy egy olyan portfoliót rakj össze, amely be fogja vonzani az érdeklődőket!

1, Fotótechnikailag kiváló képek 

Lássuk be, a trágyát akármilyen szépen csomagoljuk be, akkor is trágya marad. Az elsőszámú szabály tehát, hogy tanulj meg kiváló minőségű portré képeket készíteni. Ez a legtöbbször a néphiedelemmel ellentétben nem az eszközön, hanem a technikán múlik. Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá a csúcsminőségű portré képek készítéséhez, akkor ajánlom figyelmedbe a Headshot Academy Online nevű kurzusom.

2, Célcsoport számára releváns legyen

Hiába teszed tele aranyos baba fotókkal a portfoliód, ha középkorú üzletembereknek akarsz eladni. Ugyanígy az ágyon fekvős galmour fotók sem fogják meghatni különösebben a vállalati titkárnőt, aki a céges portéfotózáshoz keres fotóst. Ha tehát üzleti ügyfeleket célzol meg, akkor inges-zakós képek kellenek 25-55 éves korosztályú hétköznapi emberekről.

3, Konzisztencia 

Nagyon fontos, hogy konzisztens legyen a portfoliód. A képeket látva pontosan tudja ezáltal a potenciális érdeklődő, hogy mit fog nálad kapni. Ne keverd például egy galérián belül a kültéri és stúdióban készült képeket. Legyen azonos lehetőség szerint még a kivágás is a képeken. Minél letisztultabb, annál jobb!

4, Egyedi stílusjegyek 

A konzisztenciához hozzátartozik, hogy a képeid tükrözzenek egy egységes látásmódot. Hasonló színek, kontraszt, fekete-fehér vagy színes, gyújtótávolság és mélységélesség, ezek mind legyenek egységesek a képeiden. Nem kell azért beskatulyáznod magad teljesen, de az legyen a hossz útávú célod, hogy ne kelljen telelogóznod a képeid, akkor is megismerjék, hogy te csináltad őket.A stílusod változni fog az évek során, ezért le kell majd cserélned valószínűleg a teljes portfoliód.

5, Diverzifikáció a modellekben

Nem jó az, ha csak 1-2 modellről raksz be több képet a portfoliódba. A potenciális érdeklődődnek azonosulnia kell tudni valamelyik modelleddel. Egy kopasz 50-es, kissé elhízott férfi nem feltétlenül fogja elhinni, hogy róla is fogsz tudni előnyös képet készíteni, hacsak nem lát valaki hozzá hasonlót a képek között.

Legyen széles a skálája tehát a portfoliódban lévő modelleknek: fele férfi fele nő, legyen fiatalabb is, idősebb is, hosszú hajú, rövid hajú stb.

Minden modellről csak 1 kép legyen a portfoliódban!

6, Ideális modellek 

A legjobb az, ha olyan modelleket tudsz gyűjteni a portfoliódhoz, akik a célcsoportod számára ismert emberek. Véleményvezérek, hírességek (nem feltétlenül TV sztárok). A potenciális ügyfeled nem fogja tudni, hogy ezek a modellek lehet, hogy nem is fizettek a fotókért. Elképesztő hitelesség építő ereje lesz a számodra, meglátod!

7, Ideális darabszám

Galériánként 15-20 db kép az ideális véleményem szerint. Ez a mennyiség az, amit még hajlandóak végiglapozni az emberek. 8 db-nál kevesebb ne legyen semmiképp.

8, Csak a legjobbakat

Gyakori hiba az, hogy a karriered elején az összes új fotózásról bele akarod tenni a képeket a portfoliódba azért, hogy minél előbb meglegyen a darabszám. Én kb. minden 10. fotózásom után tudnék újabb képet berakni, annyira szigorúan veszem, hogy mi kerülhet bele. Csakis a leges legjobb képeid legyenek a weboldaladon, azok fognak téged eladni.

Vigyázz, mert egyetlen rossz kép a portfoliódban megingathatja az ügyfél bizalmát benned!

9, Kérj külső véleményt 

Művészként hajlamosak vagyunk beleszeretni a saját munkánkba, és nem érdekel minket, hogy mások mit gondolnak. Márpedig az üzletben károsak lehetnek az ilyen makacs érzelmek. Azt javaslom, hogy kérd ki egy szakmabeli fotós véleményét a képeidről. Emellett kérdezz meg pár embert a potenciális ügyfélkörödből is, hogy mit látnak a képeid alapján rólad. Kiderülhet, hogy a kedvenc képeid tetszenek a legkevésbé az embereknek, ezért ki kell venned a portfoliódból őket.

10, Gyakran frissítsd 

Főleg a karriered elején gyors ütemben fogsz fejlődni, ezért akár egy fél évvel korábbi képed is jelentősen gyengébb minőségű lehet, mint az újak. Mindig legyen naprakész a weboldaladon lévő portfoliód, hogy állandóan a legjobb munkáid mutathast a nagyvilágnak.

hello@headshotacademy.com

+36 1 440 1977

1085 Budapest

József krt. 65.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.