Egy üzleti portréfotós zsákja rengeteg titkot rejt. Benne van a jó fotók titka, a biztonságos és kimagasló minőségű munkavégzés titka, és az összes tapasztalatom. Lássunk is munkához!

1, Hátizsák – Dakine Mission Photo

Azért szeretem nagyon ezt a hátizsákot, mert nem mondod meg róla, hogy egy fotós hátizsákja. Én egy Dakine Mission Photo zsákot használok, nagyon strapabíró, már 8 éve szolgál.

2, Laptop – HP Envy
Amikor üzleti portréfotózásra megyek, akkor a laptopot mindig viszem. Na de nem azért, hogy majd arra töltögetem fel a képeket az SD kártyáról, hanem mert közvetlenül a laptop winchesterére fotózok! Mindjárt el is mondom hogyan.

Egy HP Envy laptopot használok, 15 colos 4k IPS kijelző, 128 GB SSD, 1TB HDD, 16 GB RAM, tehát minden benne van, ami csak kell. Viszek külső winchestert is, amire automatikusan rámásolódnak a készülő képek, ezzel megóvom magam attól, hogy elvesszenek a képek, ha netán a számítógép elromlana.

Na de milyen objektívek, gépek, és egyéb kiegészítők vannak a hátizsákomban?

3. Kábel – Tether Tools Tether Pro USB 3.0 (4,6m, L alakú)


Ez az USB kábel segít bennünket, hogy a számítógéppel összedugva a fényképezőt, a Capture One program segítségével egyből a gépre tudjunk fotózni (ezt hívjuk tethered fotózásnak). Ha ezt nem próbáltad ki még, akkor feltétlen próbáld meg! Meg fogja változtatni az életedet! Sokkal jobb minőséget fogsz tudni elérni azzal, hogy egy nagy kijelzőn fogod visszanézni az elkészült képet.

4. Fényképező váz és objektív


Az én fényképezőgépem jelenleg a Nikon D810-es. Az objektív, amit a headshotokhoz használok hozzá, az a Nikon AF-S 70-200mm f/4 G Ed VR. Sokan kérdezik tőlem, hogy miért vettem meg az f4-es verziót, amikor sokkal jobb a f2.8-as? Számomra, aki olyan 92 milliméter környékén csinálom a headshotokat, ez az f4-es a legjobb választás, mert ennek a minimum fókusztávja 1 méter. A fényképezőm olyan 1,2-1,4 méterre szokott lenni a modelltől, ami problémát jelentene még a legújabb f2.8-as 70-200mm-es objektívvel is, ugyanis nem tud olyan közelre fókuszálni.

5. Tartalék és kiegészítő eszközök

Ha terepre megyek, akkor mindent túlbiztosítok. Persze az esetek 99,9%-ban nem így van, mert ezek nagyon jó minőségű eszközök, de nagyon fontos, hogy tutira menj, legyen mindenből backup.
Ha terepre megyek, akkor mindent túlbiztosítok. Persze az esetek 99,9%-ban nem így van, mert ezek nagyon jó minőségű eszközök, de nagyon fontos, hogy tutira menj, legyen mindenből backup.

Milyen tartalék eszközöket viszek magammal?

Tartalék gép: A “régi” Nikon D800-asom
Tartalék objektív 1#: Nikon AF-S 85mm f/1.8G
Tartalék objektív #2: Nikon AF-S 50mm f/1.4G kisebb csoportképekhez
Tartalék objektív #3: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR objektív nagyobb csoportképekhez
3 db pótakkumulátor a fényképezőhöz
Milyen kiegészítő eszközöket viszek magammal?
Tether Tools Tether Boost kábel: az USB kábel árammal való ellátásához, biztosabb és gyorsabb a képátvivő kábeled jelátvivő képessége. (Ezt vagy hálózati áramforrással, vagy power bank segítségével látom el árammal.)
Vaku kioldó: Profoto Nikon TTL vakukioldó + 2 pótelem hozzá
hajgumi, fésű, hajlakk és mattító púder 🙂