Hogyan kerültem kapcsolatba a tethered fotózással?

A kábellel közvetlenül a számítógépre való fotózás technikáját a kedvenc fotósomnál, Peter Hurley-nél láttam egy videóban.

Ezen felbuzdulva megpróbáltam megcsinálni én magam is, először kínai gagyi kábelekkel. Akkor még csak nem is voltam kint az USÁ-ban a képzésén, de láttam, hogy a fényképező és a számítógép össze van kötve valamilyen kábellel, és ezt szerettem volna én is megcsinálni.

Korábban én is simán SD kártyára fotóztam, és úgy mutattam a modellnek az elkészült fényképeket. Ezzel az a baj, hogy nem igazán lehet látni a képeket, és helyben nem is lehet szelektálni egyszerűen a már elkészült képeket.

A megoldás: Capture One

Keresgéltem, hogy milyen megoldások vannak, de amikor én kezdtem 2015-ben a tethered fotózást, akkor még nem volt ennyire menő a Capture One, óriásit fejlődött a technika azóta. A Lightroom-mal kapcsolatban új hír, hogy rengeteget gyorsítottak a tethered fotózási részén a programnak, hamarosan jön is a részletes teszt! 😉

Peter Hurley a Focus nevű programot használta, amit egy kiállításon én is kipróbáltam, de nem vált be. Új utak után néztem, és így kerültem kapcsolatba a Capture One programmal, hihetetlen élmény. Egyszerűen csak bedobálja a képeket, és jól néz ki!

Folytatás: kábelek

Miután meglett a program, jöhettek a kábelek. Először kezdésnek vettem egy 5 méteres USB 3-as kábelt, ami a gépemhez kell, de sehogy sem akart összeállni a rendszer. A gép a jó minőségű, nagy méretű RAW fájlokat küldte a gépemre, de a kábel nem bírta a terhelést. Mire átnyomja a tömérdek nagy méretű képet, az rengeteg idő. Az is előfordult, hogy beakadtak a képek, egy-egy sorozat átírása közben, mert nem bírta a kábel. Ilyenkor a fényképezőgép pufferében maradnak, lefagy az egész, ki kell húzni, visszadugni…rémálom volt.

Második kábelnek, már egy eggyel jobbat vettem, egy HAMA kábelt, amivel szintén nem működött rendesen, na ekkor összeszorítottam a fogamat, és megvettem a Tethered Tools kábelét 18 ezer forintért, amivel azóta is tökéletesen működik.

Ha nem akarok spórolni, hanem egyből megveszem a legjobb kábelt, akkor nem költök el feleslegesen egy csomó pénzt, és még a fejfájást is megspóroltam volna.

Ha szeretnél többet megtudni a Tethered fotózásról, akkor lesd meg a képzésemet, ahol minden titkomat elárulom!

Tóth Balázs

Tóth Balázs

Közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólam

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Korábbi tartalmak

Kövess Facebookon

hello@headshotacademy.com

+36 1 440 1977

1085 Budapest

József krt. 65.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.