Mit csinálj fotósként, ha épp nincs munkád?

Fotós vállalkozóként előfordulnak olyan időszakok, amikor kevesebb megrendelés érkezik be hozzánk. Ennek számos oka lehet: szezonalitás (pl. esküvői fotózás), kifut egy hosszabb nagy projekt vagy épp nem foglalkoztál eleget a marketinggel az előző hónapban.

Fontos az, hogy ilyenkor ne ess pánikba. Ehhez persze az kell, hogy legyen legalább 2-3 hónapnyi tartalék pénzed. Az ideális az, ha fél évig nem jön be pénz a fotózásból, akkor is tudod fizetni a számláid.

A lényeg az, hogy ha otthon keseregsz, azzal nem segítesz magadon. Kezdj el aktívan tenni valamit annak érdekében, hogy újból fellendüljenek a fizetős megkeresések. Íme pár tipp ehhez:

1, Ne panaszkodj!

A legrosszabb, amit tehet, hogy panaszkodsz fűnek-fának, hogy mennyire nincs munkád és hogy milyen szörnyűek az ügyfelek. Ez borzasztó rossz üzenet kifelé, le fognak írni az emberek téged a fejükben. Azt az érzeted kell fenntartanod, hogy hozzád nehéz bejutni, mert ekkor fogják megbecsülni a munkád, és ekkor tudsz magasabb árat elkérni a munkádért.

2, Ne állj le a fotózásokkal

Az elfoglaltság látszatát a legjobban úgy tudod fenntartani, ha valóban dolgozol. Nem kell azt tudniuk az ügyfeleknek, hogy éppenséggel ezekért a munkákért nem fizetnek. Keress olyan potenciális partnert, ideális ügyfelet, akit megérni ingyen is a portfoliódba tenned, és szervezz rá fotózásokat.

Próbálj ki új technikákat, amiket esetleg egy fizetős ügyfélnél nem mertél kipróbálni, mert lehet, hogy nem lesznek belőle olyan ütős képek. Erre valók a teszt fotózások, hogy tökéletesítsd az új technikád, amivel bővíteni tudod a szolgáltatásod körét és emelni a munkád színvonalát.

3, Dolgozz a weboldaladon

Használd ki a felszabaduló időt és fejleszd a honlapod. Nem kell hozzá feltétlenül web designert felfogadnod, a mai böngésző alapú weboldal szerkesztő programokkal (pl. Wix, Avada WordPress plugin) magad is csilli-villi oldalt tudsz összerakni magadnak.

Frissítsd a portfoliódat a legújabb képeiddel, és dobáld ki azokat, amiket már nem nézel olyan szívesen.

A tartalom generálása a legfontosabb eleme az ütős portfolió mellett a weboldaladnak. Írj blog posztokat előre, amelyeket később majd publikálni tudsz. Ez fogja ugyanis meghozni a magasabb Google besorolását az oldaladnak, amitől több megkeresés fog érkezni az oldaladon keresztül.

4, Rakj rendet a környezetedben

A nagy munka közben én képes vagyok óriási káoszt kialakítani az íróasztalomon és a stúdió egészében. A felszabaduló időt szeretem ilyenkor arra használni, hogy kitakarítsam a stúdiót, és rendet tegyek a munkakörnyezetemben. Ez egyrészt leköti a figyelmem, másrészt utána sokkal jobb kedvvel ülök oda a tiszta asztalomhoz.

5, Keress új kapcsolatokat

Használd ki az időt arra, hogy elmész üzleti networking eseményekre. Keress új potenciális együttműködő partnereket, akik később majd folyamatosan küldik hozzád az ügyfeleket. Minden nagyobb városban vannak ilyen üzleti körök. Keress rá a Google-ön, csapd a hónod alá a nyomtatott portfoliód és menj el egy pár alkalomra!

6, Keress új potenciális ügyfélkört

Keress a neten olyan potenciális nagy ügyfelet, akihez be szeretnél jutni majd. Ha van konkrét cél céged vagy személyed, akkor sokkal könnyebb kapcsolatot keresni hozzájuk. Ha kérsz ajánlást nagy cégekhez, az nem sok partnerednek fogja beindítani az agykerekeit, de ha azt mondod, hogy te a CIB Bank salgótarjáni fióktelep vezetőjéhez keresel kapcsolatot, akkor rögtön fognak tudni segíteni.

7, Képezd magad

A leghasznosabban úgy tudod eltölteni az idődet, ha képzed magad. Olvass el egy pár üzleti könyvet, vegyél online oktató anyagot vagy menj el egy workshopra. Ha megismerkedsz új ötletekkel, másfajta gondolkodásmóddal, akkor azok segíthetnek új irányt venni a fotós vállalkozásodban.

Tóth Balázs

Tóth Balázs

Közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólam

Tóth Balázs vagyok, közgazdász diplomás headshot fotós és oktató, 2015 óta a világ legismertebb headshot fotósának, Peter Hurley-nek a társfotósa.

Korábbi tartalmak

Kövess Facebookon

hello@headshotacademy.com

+36 1 440 1977

1085 Budapest

József krt. 65.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.